Μπάρα

Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2017

Ρομπότ ReconRobotics Throwbot XT

Το 2012 η εταιρικά κατασκευής ρομπότ ReconRobotics κέρδισε ένα διαγωνισμό του Στρατού Ξηράς των ΗΠΑ για φορητά ρομπότ. Ήταν ένα συμβόλαιο $13.9 εκατομμυρίων και τελικά το κέρδισε με το ίδιο ρομπότ που είχε κερδίσει αρκετά ακόμα τέτοια συμβόλαια έχοντας πάνω από 5000 τέτοια ρομπότ σε Ένοπλες Δυνάμεις και Σώματα Ασφαλείας των ΗΠΑ. Έτσι σε αυτό το άρθρο θα γνωρίσουμε λίγο καλύτερα τα ρομπότ Throwbot της εταιρίας ReconRobotics.


Πηγή: Pinterest.com

Όπως φαίνεται και από το όνομα του, το Throwbot είναι σχεδιασμένο για να το πετάνε. Δηλαδή το πετάνε σε ένα σημείο όπου δεν έχουν άμεση πρόσβαση όπως πίσω από κάποιο τοίχο, σε κάποιο μπαλκόνι, σε ένα φρεάτιο, κτλ. Έπειτα, ο χειριστής μέσω ενός ασύρματου χειριστηρίου μπορεί να λαμβάνει βίντεο από το Throwbot αλλά και να το χειρίζεται.


Πηγή: ReconRobotics.com

Είναι μόλις 540 γραμμάρια, και έχει μήκος 20.9 εκατοστά, πλάτος 19.3 εκατοστά, και ύψος 11.4 εκατοστά. Η εμβέλεια του είναι 30 μέτρα σε κλειστό χώρο και 91 μέτρα σε ανοικτό χώρο. Ο στόχος του είναι οι αναγνωρίσεις και παρακολουθήσεις και διαθέτει τόσο μικρόφωνα ακριβείας, όσο και κάμερα ορατού και υπέρυθρου φάσματος. Η αδιαβροχοποίηση του είναι περιορισμένη καθώς επιτρέπει μόλις 30 εκατοστά νερού για 5 λεπτά. Εάν θέλετε να μάθετε λεπτομέρειες για το χειρισμό του μπορείτε να βρείτε εδώ το επίσημο εγχειρίδιο χρήση του.


Πηγή: PopSci.com

Αυτό που κάνει το Throwbot να ξεχωρίζει είναι ότι είναι το πιο αθόρυβο ρομπότ της αγοράς. Λειτουργεί σε επίπεδα θορύβου μόλις 22dB. Πρακτικά δηλαδή, δεν ακούγεται. Γι’αυτό η εταιρία του το προωθεί ως εξής.


«Με το που αναπτυχθεί, το μικρο-ρομπότ μπορεί να οδηγηθεί από το χειριστή του ώστε να κινηθεί αθόρυβα σε μία εγκατάσταση και να μεταδίδει βίντεο και ήχο στη φορητή Μονάδα Ελέγχου Χειριστή ΙΙ (OCU II). Αυτή η ικανότητα στελθ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εντοπισμό ένοπλων, επιβεβαίωση ύπαρξης ομήρων ή αθώων πολιτών, κρυφή καταγραφή συζητήσεων, και αποκάλυψη της δομής των δωματίων – πληροφορίες που μπορούν να σώσουν ζωές και αυξάνουν την επιτυχία επιχειρήσεων υψηλού ρίσκου.»




Πηγή: RoboticsBusinessReview.com

Παραπάνω βλέπετε μία ειδική βάση για το Throwbot, η βάση αυτή χρησιμοποιείται για ανάπτυξη του χωρίς να το πετάξει κάποιος. Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται ότι απαιτείται τεράστια πειθαρχία θορύβου και βλέπετε το πως ακριβώς γίνεται στην επόμενη φωτογραφία ου είναι από εκπαιδευτική δραστηριότητα της ομάδας SWAT του πολιτειακού αστυνομικού τμήματος της Μινεσότα των ΗΠΑ.


Πηγή: ReconRobotics.com

Δε γνωρίζουμε εάν κάποια υπηρεσία στην Ελλάδα έχει προσθέσει τέτοια μικρο-ρομπότ στο οπλοστάσιο της, αλλά είναι χωρίς αμφιβολία ένα χρήσιμο σύστημα. Κλείνουμε με ένα βίντεο παρουσίασης του από μία έκθεση του 2012. Στο βίντεο φαίνεται καλύτερα το πως χρησιμοποιείται και τι δυνατότητες έχει.










Πηγή: defensegr.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου