Μπάρα

Κυριακή 4 Ιουνίου 2017

Εκρηκτικός Μηχανισμός Νερού (παραβίαση εισόδων)

Για αρκετά χρόνια όλες οι στρατιωτικές εκπαιδεύσεις για παραβίαση εισόδων με εκρηκτικά περιλαμβάνουν μία μέθοδο με ένα συγκεκριμένο αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό νερού. Πλέον η μέθοδος αυτή έχει γίνει τόσο διαδεδομένη που υπάρχουν εταιρίες κατασκευής έτοιμων προς χρήση τέτοιων μηχανισμών.

aem_nerou_parabiash_eisodou_01

Σε κάποιες περιπτώσεις ένα περίπολο μάχης μπορεί να βρεθεί σε μπροστά από μία μεταλλική ή ενισχυμένη πόρτα και να μην έχει κάποιο τυποποιημένο εκρηκτικό μηχανισμό για τη βίαιη παραβίαση της (αν αυτό απαιτείται ασφαλώς από την αποστολή). Αυτό το πρόβλημα έχουν λύσει οι ομάδες των πυροτεχνουργών εδώ και πολλά χρόνια με την εκπαίδευση όλων των σχετικών μονάδων στη γρήγορη κατασκευή ενός πολύ ασφαλούς αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού που χρησιμοποιεί πίεση νερού για τη παραβίαση της εισόδου. Σε κάθε ομάδα στις συλλογές πρώτων βοηθειών θα υπάρχουν σίγουρα τυποποιημένοι ενδοφλέβιοι οροί όπως αυτός που βλέπετε εδώ.

aem_nerou_parabiash_eisodou_02

 
Η κατασκευή αυτού του Αυτοσχέδιου Εκρηκτικού Μηχανισμού (ΑΕΜ) είναι αρκετά εύκολη, ασφαλής εφόσον κάποιος έχει εκπαιδευτεί κατάλληλα, γρήγορη και ασφαλής. Τα υλικά που απαιτούνται είναι:

  • Δύο ενδοφλέβιοι οροί 500ml ή 1000ml
  • Ταινία διπλής όψης
  • Χαρτόνι ή αντίστοιχο υλικό
  • Μονωτική ταινία
  • Ξύλο στήριξης
  • Σχοινί αρτάνη (550 paracord)
  • Σύστημα πυροδότησης
  • 3.5 μέτρα ακαριαίο πυραγωγό σχοινί
  •  
aem_nerou_parabiash_eisodou_03

Σε αυτή τη φωτογραφία βλέπετε το αποτέλεσμα. Η κατασκευή του είναι όπως ήδη αναφέραμε εύκολη και γρήγορη αν τα παραπάνω υλικά είναι διαθέσιμα. Για τη κατασκευή του ΑΕΜ τα βήματα είναι:

  1. Κόβουμε ένα χαρτόνι στις διαστάσεις του ορού
  2. Κόβουμε το ακαριαίο πυραγωγό σχοινί σε δύο ξεχωριστά κομμάτια μήκους ενός και 2.5 μέτρων αντίστοιχα
  3. Διπλώνουμε το κομμάτι των 2.5 μέτρων στη μέση. 4 φορές για ορό 500ml ή 3 φορές για ορό 1000ml
  4. Βάζουμε κάθετα στο κέντρο του διπλωμένου ακαριαίου πυραγωγού σχοινιού το μικρότερο σχοινί μήκους ενός μέτρου
  5. Κολλάμε με μονωτική ταινία το ακαριαίο πυραγωγό σχοινί όπως το έχουμε ετοιμάσει και το καλύπτουμε με ταινία αδιαβροχοποίησης
  6. Κολλάμε με ταινία το χαρτόνι σε ένα από τους δύο ορούς
  7. Ακουμπάμε το ακαριαίο πυραγωγό σχοινί που έχουμε προετοιμάσει με τα παραπάνω βήματα στο κέντρο του ενός ορού και το κολλάμε με μία-δύο λωρίδες μονωτικής ταινίας
  8. Τοποθετούμε ευθυγραμμισμένα από πάνω του, σαν σάντουιτς, το δεύτερο ορό και τα κολλάμε καλά όλα με μονωτική ταινία ώστε να μην μετακινούνται και να κρατήσουν το σχήμα τους
  9. Κόβουμε ένα μέτρο αρτάνη και κάνουμε δύο κόμπους, ένα στη κορυφή και ένα στο κάτω μέρος του ΑΕΜ για να περάσει το ξύλο στήριξης
  10. Τοποθετούμε ταινία διπλής όψης στο χαρτόνι
  11. Ενώνουμε τις άκρες από το ακαριαίο πυραγωγό σχοινί με μονωτική ταινία ώστε να μπορεί εύκολα να μπει ο μηχανισμός πυροδότησης
Από το πλάι, σχηματικά ο ΑΕΜ παραβίασης που μόλις περιγράψαμε πρέπει να μοιάζει με αυτό που βλέπετε στη παρακάτω εικόνα.

aem_nerou_parabiash_eisodou_04


Η διαδικασία απαιτεί ασφαλώς εκπαίδευση κυρίως γιατί υπάρχουν αρκετές μικρές λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά. Για παράδειγμα, ποτέ δεν αφαιρούμε τους ορούς από τη συσκευασία τους. Η συσκευασία τους προσφέρει πιο σταθερό σχήμα και καλύτερη αδιαβροχοποίηση. Υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος με τον οποίο δένουμε την αρτάνη ώστε να μην μπορεί να γλιστρήσει, κ.α. Στην επόμενη φωτογραφία μπορείτε να δείτε έναν στρατιώτη που έχει ετοιμάσει το ακαριαίο πυραγωγό σχοινί διπλωμένο τρεις φορές καθώς χρησιμοποιεί τέσσερις ορούς των 500ml. Στο στάδιο που βλέπετε θα ασφαλίσει με λίγο ταινία το ακαριαίο πυραγωγό σχοινί και εν συνεχεία θα τοποθετήσει τους άλλους δύο ορούς από πάνω του.

IMG_1153

Το επόμενο βήμα είναι η τοποθέτηση του μηχανισμού παραβίασης στη πόρτα. Για τη στήριξη του μπορούμε να κόψουμε ένα ξύλο που θα ταιριάζει στις απαιτήσεις της πόρτας που θέλουμε να παραβιάσουμε. Ωστόσο, ανάλογα με τη πόρτα υπάρχουν κάποιες μικρές διαφορές στη χρήση του. Ενδεικτικά αναφέρουμε για τις πιο γνωστές πόρτες:

Ξύλινες πόρτες που ανοίγουν προς τα μέσα
Ο μηχανισμός τοποθετείται πάνω από το πόμολο και στηρίζεται καλά με το ξύλο. Με αυτό το τρόπο το νερό θα σπάσει τη κλειδαριά προς τα μέσα.

Απλές μεταλλικές πόρτες
Σε αυτή τη περίπτωση τοποθετούμε το μηχανισμό ακριβώς στο κέντρο της πόρτας έτσι ώστε η πίεση του νερού να λειτουργήσει με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως ο πολιορκητικός κριός. Έτσι θα αλλοιωθεί το σχήμα της και θα μπορεί να αφαιρεθεί εύκολα.

Μεταλλικές πόρτες ασφαλείας
Αυτές οι πόρτες έχουν ισχυρή ενίσχυση που ίσως να αντέξει τη πίεση του νερού. Σε τέτοιες περιπτώσεις ο μηχανισμός τοποθετείται δίπλα από τη κλειδαριά ώστε να τη σπάσει.

Πόρτες που ανοίγουν προς τα έξω
Σε αυτή τη περίπτωση ο μηχανισμός τοποθετείται στο κέντρο. Μετά την έκρηξη η πόρτα είτε θα έχει πέσει είτε θα έχει φύγει από τους μεντεσέδες συγκράτησης της και μπορεί να αφαιρεθεί εύκολα.

Ένα παράδειγμα με επεξηγηματική σχηματική αναπαράσταση βλέπετε εδώ.


aem_nerou_parabiash_eisodou_06

 
Αυτή η εξαιρετικά απλή μέθοδος έχει χρησιμοποιηθεί παγκοσμίως χιλιάδες φορές και σχεδόν πάντα με πολύ καλά αποτελέσματα. Στα προτερήματα της είναι ότι είναι εύκολη στη χρήση και σχετικά ασφαλής στη κατασκευή και μεταφορά. Ωστόσο, στα αρνητικά της είναι σίγουρα ότι μπορεί να προκαλέσει σοβαρούς τραυματισμούς χωρίς σωστή εκπαίδευση. Προτού δούμε τα νέα τυποποιημένα εκρηκτικά αυτής της κατηγορίας, μπορείτε να δείτε το παρακάτω βίντεο όπου Αμερικανοί Πεζοναύτες εκπαιδεύονται στη κατασκευή και χρήση του μηχανισμού που μόλις αναλύσαμε.




Σε περίπτωση που έχετε απορία για το πυροδοτικό μηχανισμό που χρησιμοποίησαν είναι μία συνηθισμένη συνδεσμολογία που εν συντομία περιγράφεται από το ακόλουθο επεξηγηματικό σχέδιο.


aem_nerou_parabiash_eisodou_10


Και πάμε τώρα στην εταιρία New World Mfg. Inc. όπου κατασκευάζει ένα μεγάλο εύρος από τυποποιημένα εκρηκτικά βασισμένα σε αυτό ακριβώς τον αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό. Σίγουρα μπορείτε αμέσως να αναγνωρίσετε τις ομοιότητες από ότι περιγράψαμε με το E-Z Breach® που πουλάει αυτή η εταιρία και το βλέπετε σε αυτή τη φωτογραφία.

aem_nerou_parabiash_eisodou_07

Το E-Z Breach® είναι διαθέσιμο και σε άλλες μορφές από την ίδια εταιρία για πιο συγκεκριμένες χρήσεις όπως για παράδειγμα αυτό που βλέπετε στην επόμενη φωτογραφία που είναι σχεδιασμένο για να ανοίγει τρύπες σε τοίχους.

aem_nerou_parabiash_eisodou_08

Η εταιρία αυτή απευθύνεται κατά κανόνα σε ειδικές δυνάμεις Σωμάτων Ασφαλείας και Ενόπλων Δυνάμεων που χρησιμοποιούν αυτή τη τεχνική σε περιπτώσεις που απαιτείται αιφνιδιαστική παραβίαση σε μεταλλικές πόρτες ή πόρτες ασφαλείας. Κλείνοντας, βλέπετε μία φωτογραφία από μία ατσάλινη πόρτα που ανοίγει προς τα έξω πριν και μετά τη παραβίαση της με αυτή τη μέθοδο.


aem_nerou_parabiash_eisodou_09

 

Πηγή: defensegr.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου