Μπάρα

Κυριακή 28 Μαΐου 2017

Στο Αιγαίο ο ελληνικός στόλος για την άσκηση «Καταιγίς 2017»


Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης

Ξεκινά την Δευτέρα 29 Μαΐου η ετήσια άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού με την επωνυμία «Καταιγίς 2017», που θα διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017, με το σύνολο των μονάδων του Στόλου, που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα, να βρίσκονται εν πλω.

Μάλιστα, για την καλύτερη και πιο αποτελεσματική αξιοποίηση της ασκήσεως, την εβδομάδα που μας πέρασε ο αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ παρακολούθησε την παρουσίαση της ασκήσεως στο αμφιθέατρο της Σχολής Εξασκήσεως Ναυτικής Τακτικής (ΣΕΝΤ), στο Ναυτικό Οχυρό Σκαραμαγκά, παρουσία και του αρχηγού Στόλου Αντιναυάρχου Ιωάννη Παυλόπουλου ΠΝ, παρέχοντάς τους οδηγίες και κατευθύνσεις.

«Κύριος αντικειμενικός σκοπός της άσκησης είναι η διατήρηση και προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής και μαχητικής ικανότητας των υπηρεσιών και μονάδων, και η επίδειξη ισχυρής ναυτικής παρουσίας στο θαλάσσιο χώρο του Αιγαίου. Επίσης, προβλέπεται η εκτέλεση πολλαπλών αντικειμένων στο πλαίσιο της διακλαδικής συνεργασίας με τους άλλους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και η δοκιμή ειδικών σχεδίων και η εφαρμογή πειραματικών και καινοτόμων τακτικών» τονίζεται σε ανακοίνωση του ΓΕΝ.

Σε νησιά του Αιγαίου οι εκδηλώσεις «Μέγα το της Θαλάσσης Κράτος»

Ταυτοχρόνως, και στο πλαίσιο της προαναφερθείσης ασκήσεως, πλοία του Στόλου πρόκειται να καταπλεύσουν σε λιμένες του κεντρικού και βορείου Αιγαίου, την Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017, με σκοπό να συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις με τον τίτλο «Μέγα το της Θαλάσσης Κράτος», που διοργανώνονται εκεί, υπό το συντονισμό του ΓΕΝ.

Μία μικρή –σύντομης διάρκειας– «ναυτική εβδομάδα» στην περίοδο του Μνημονίου που τα κονδύλια είναι ασφυκτικώς περιορισμένα για την τόνωση του ηθικού και του φρονήματος των ακριτών μας μας τόσο στα νησιά, όσο και στα ηπειρωτικά εδάφη που βρέχονται από το Αιγαίο μας.

Συμφώνως με το πρόγραμμα, την Πέμπτη 1η Ιουνίου τα πλοία του Στόλου πρόκειται να καταπλεύσουν στους κάτωθι λιμένες του Κεντρικού, Βορείου και Βορειανατολικού Αιγαίου Πελάγους, προκειμένου να δοθεί η ευκαιρία στο κοινό να τα επισκεφθεί: Αγίου Ευστρατίου, Αλεξανδρουπόλεως, Βόλου, Θάσου, Καβάλας, Λήμνου, Σαμοθράκης, Σκοπέλου, Σκύρου, Φούρνων, Ψαρών.

Κεντρική πόλη των εκδηλώσεων είναι η πρωτεύουσα της Θράκης, η Αλεξανδρούπολη, με το μεγάλο λιμάνι της, όπου την Πέμπτη 1η Ιουνίου θα πραγματοποιηθούν σειρά εκδηλώσεων, παρουσία του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναύαρχου Νικόλαου Τσούνη ΠΝ, ως ακολούθως:

· Την 10:30, κατάθεση στεφάνου από τον Αρχηγό ΓΕΝ στο Μνημείο Δόμνας Βισβίζη.

· Την 11:00, επίδειξη ανδρών της Διοικήσεως Υποβρύχιων Καταστροφών (ΔΥΚ), στην παραλία Φάρου.

· Από 12:00 έως 20:00, επισκεπτήριο κοινού στα πολεμικά πλοία.

· Την 19:00, ομιλία του Αρχηγού ΓΕΝ στο Δημοτικό Θέατρο.

· Την 20:00, συναυλία της Μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού στο Φάρο.

Επιπροσθέτως, από το Σάββατο 27 Μαΐου έως την Πέμπτη 1 Ιουνίου, θα διοργανωθεί στο Νομαρχείο Αλεξανδρουπόλεως, έκθεση για τη δράση του ΠΝ κατά την περίοδο 1821-1945, με τον τίτλο «Μεθ’ Ορμής Ακαθέκτου».

Οι ώρες λειτουργίας της εκθέσεως είναι: Από την Κυριακή 28 Μαΐου έως την Πέμπτη 1 Ιουνίου, από 09:00 έως 13:00 και από 18:00 έως 22:00.
Όλες οι ανωτέρω εκδηλώσεις θα είναι ανοικτές στο κοινό. 



Πηγή: parapolitika


.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου