Μπάρα

Σάββατο 16 Απριλίου 2016

Τσολιάδες θα φρουρούν τον Άγνωστο Στρατιώτη στο Σίδνεϊ


Μια επίσκεψη από την Ελλάδα, που αναμένεται να περάσει στα αξιοσημείωτα ιστορικά γεγονότα της ομογένειας
 
15 Apr 2016
 
Μια επίσκεψη από την Ελλάδα, που αναμένεται να περάσει στα αξιοσημείωτα ιστορικά γεγονότα της ομογένειας, ξεκίνησε από χθες  με την άφιξη στο Σίδνεϊ επταμελούς αγήματος Προεδρικής Φρουράς.
Ο ερχομός τους γίνεται με πρωτοβουλία της Ελληνικής Λέσχης της πόλης, και, όπως ανέφεραν παράγοντές της, έπρεπε να περάσουν πολλούς σκοπέλους, διοικητικούς, λογιστικούς και άλλους, για να φέρουν τους… τσολιάδες.
Το άγημα ευζώνων θα παραμείνει στην πόλη μέχρι τις 27 Απριλίου και στο διάστημα αυτό θα εμφανιστούν με τις παραδοσιακές φορεσιές τους σε εκδηλώσεις για τις επετείους της Μάχης της Κρήτης και ANZAC. Θα επισκεφθούν, επίσης, σχολεία και άλλα ιδρύματα της ομογένειας.
Το αποκορύφωμα των εμφανίσεών τους θα είναι η επιμνημόσυνη δέηση (Dawn Service) στο κενοτάφιο του Martin Place, την αυγή της 25ης Απριλίου, όπου συγκεντρώνεται μεγάλο πλήθος για να τιμήσει τη μνήμη των ANZACs. Εξάλλου, δόθηκε ειδική άδεια στους Εύζωνες να περπατούν κατά μήκος κεντρικής οδού του Σίδνεϊ και να φτάνουν μέχρι το Κενοτάφιο όπου θα φρουρούν το μνημείο, όπως ακριβώς πράττουν με το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στην Αθήνα.


Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Μάχη της Κρήτης, οι Εύζωνες θα επισκεφθούν αυτό το Σάββατο το Πολεμικό Μνημείο (Anzac Memorial) στο Hyde Park και θα παραστούν σε τελετή απονομής μεταλλίων σε τρεις παλαιμάχους.
Ακολούθως, θα μεταβούν στην τελετή κατάθεσης στεφάνων στο Martin Place, όπου θα παραστεί και ο κυβερνήτης Ν.Ν. Ουαλίας, David Hurley, στρατηγός ε.α., με τους εκπροσώπους των ελληνικών και αυστραλιανών ενόπλων δυνάμεων.
Την Κυριακή θα εκκλησιαστούν στον καθεδρικό ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και μετά τη λειτουργία θα παρατεθεί προς τιμήν τους δεξίωση.
Την Δευτέρα, 18 Απριλίου, θα επισκεφθούν τον στρατώνα «Λαμία», έξω από το Σίδνεϊ και το μεσημέρι θα επισκεφθούν το ίδρυμα της «Βασιλειάδας» στο Lakemba.
Την Τρίτη, 19 του μήνα, σειρά έχουν το ίδρυμα της «Εστίας» και το Πολιτειακό Κοινοβούλιο, όπου θα υπάρξει συνάντηση με τους ομογενείς πολιτικούς και άλλους παράγοντες.
Την Τετάρτη 20/4, πέραν της ωριαίας φρουράς στο Martin Place, θα επισκεφθούν το Εβραϊκό Μουσείο της πόλης και θα παραστούν σε φωτογραφική έκθεση για την εκστρατεία των ANZACs στην Ελλάδα, που θα λειτουργεί στο Ναυτικό Μουσείο του Darling Harbour.
Την Πέμπτη, 21 Απριλίου προβλέπεται άλλη μια ώρα φρουράς στο Martin Place και παρουσία σε εκδήλωση σε τμήμα RSL προαστίου της πόλης.


Την Παρασκευή, 22 Απριλίου, είναι η τελευταία φρουρά στο Κενοτάφιο και μετά επίσκεψη στον ναό Αγίου Σπυρίδωνα Kingsford, όπου θα γίνει τελετή για τους ANZACs.
Την Κυριακή των Βαΐων θα παραστούν στον ναό Αγίων Πάντων, όπου συν τοις άλλοις, θα τιμηθεί και η Έξοδος του Μεσολογγίου.

 

Την Δευτέρα, 25 Απριλίου, που είναι η επέτειος των ANZACs του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, θα συμμετάσχουν στις πρωινές εκδηλώσεις (δέηση και κατάθεση στεφάνων) στο Κενοτάφιο, εκπροσωπώντας εκεί και την Ελληνική Λέσχη. Μετά θα λάβουν μέρος στην παρέλαση που ακολουθεί σε κεντρικό δρόμο της πόλης και στις τρεις το μεσημέρι θα παρακολουθήσουν το παιχνίδι rugby, ανάμεσα στους Roosters και τους Dragons, που παραδοσιακά είναι το παιχνίδι για την Ημέρα των ANZACs.
Για την Τρίτη 26 του μήνα συζητείται η επίσκεψή τους σε ελληνορθόδοξα Κολλέγια του Σίδνεϊ, ενώ την επομένη, Τετάρτη, 27 του μήνα, είναι προγραμματισμένη η αναχώρησή τους για την Ελλάδα.

 Πηγή: ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ 

 Βίντεο:





Επιμέλεια: Γεώργιος Δρακόπουλος
 



..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου