Μπάρα

Κυριακή 20 Μαρτίου 2016

Τιμή από τον ναυτικό και Αρχηγό Ναύαρχο Ευ.Αποστολάκη προς τον τελευταίο επιζώντα του «Αδρία»




Γράφει, ο Λεωνίδας Μπλαβέρης 



"Τιμή από τόν ναυτικό και Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχο ΠΝ, Ευ. Αποστολάκη προς τόν τελευταίο επιζώντα τού Αντιτορπιλλικού «ΑΔΡΙΑΣ»

Μία «έκπληξη» πού ωστόσο φανερώνει το μεγαλείο του Πολεμικού Ναυτικού και το ότι το Όπλο αυτό είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τα προσωπικό του και δεν ξεχνά, παρέσχε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ο οποίος βεβαίως προέρχεται από το ΠΝ και είχε διατελέσει και Αρχηγός του, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Αίγυπτο, που ολοκληρώθηκε πριν από μερικά 24ωρα, αλλά αξίζει να την αναφέρουμε έστω και με καθυστέρηση.

Στο πλαίσιο της επισήμου επισκέψεώς του στην Αίγυπρο λοιπόν, ο Έλληνας Αρχηγός ΓΕΕΘΑ επισκέφτηκε και την Αλεξάνδρεια, όπου ξεναγήθηκε στη Ναυτική Βάση Αλεξανδρείας και συνάντησε τον Αρχηγό του Πολεμικού Ναυτικού της Αιγύπτου, Αντιναύαρχο Osama Munir Rabie, με τον οποίο συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Κατά την παραμονή του στο μεγαλύτερο λιμάνι της Αιγύπτου, με την άλλοτε ακμάζουσα Ελληνική παροικία και Ελληνισμό, ο Ναύαρχος Αποστολάκης επισκέφθηκε, στην οικία του, τον παλαίμαχο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, κ. Δημήτριο Γαβαλά, τελευταίο, εν ζωή, μέλος του πληρώματος του Αντιτορπιλικού «ΑΔΡΙΑΣ», που με Κυβερνήτη τον τότε Αντιπλοίαρχο και μετέπειτα Αντιναύαρχο, Αρχηγό Στόλου, Υπουργό και Ακαδημαϊκό, Ιωάννη Τούμπα, είχε επιτελέσει το μοναδικό παγκοσμίως κατώρθωμα του είσπλου στο λιμάνι της Αλεξανδρείας στις 6 Δεκεμβρίου 1943, του …μισού «ΑΔΡΙΑ», εν μέσω φρενίτιδος ενθουσιασμού από τα πλοία του Ελληνικού και Συμμαχικού στόλου που βρίσκονταν στο λιμάνι.

 Θυμίζουμε ότι ο πληγωμένος «ΑΔΡΙΑΣ» με τον ηρωικό Κυβερνήτη και το ηρωικό πλήρωμά του, μετά την πρόσκρουσή του σε νάρκη και την αποκοπή του πρωραίου τμήματός του σκάφους στη διάρκεια των επιχειρήσεων της μάχης της Λέρου, είχε καταφέρει να προσαράξει σε αμμώδη τουρκική ακτή (Γκιουμουσλούκ),έναντι της νήσου Καλύμνου, μετά από εργώδεις προσπάθειες τού πληρώματός του κατάφερε να το γίνει εκ νέου «αξιόπλοο» και μετά επική ναυτική προσπάθεια και πλού 700 περίπου ναυτικών μιλίων, από τις ακτές της Τουρκίας να φτάσει τελικώς στην Αλεξάνδρεια.

Με την ενέργειά του αυτή ο ναυτικός Αρχηγός ΓΕΕΘΑ απέδειξε ότι ο ναυτικός και ο Αρχηγός ΔΕΝ ΞΕΧΑΣΑΝ τον τελευταίο εν ζωή από μία ομάδα «τρελών» που πάντα είχε ανάγκη και αναδείκνυε η Ελλάδα στις δύσκολες στιγμές της, τον επισκέφτηκε στο σπίτι του, τον ευχαρίστησε και εκ μέρους των Ελληνικών Ε.Δ.του πρόσφερε ένα αναμνηστικό δώρο.

Άρθρο: Λεωνίδας Μπλαβέρης

Πηγή: PARAPOLITIKA



Ένα 5λεπτο βίντεο με το Ιστορικό του αντιτορπιλικού ΑΔΡΙΑΣ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου