Μπάρα

Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

Ταυτοποιήθηκαν οι δύο σοροί χειριστών του ελικοπτέρου που συνετρίβη στην Κίναρο

ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ
Δύο πιλότοι και ένας μηχανικός του Πολεμικού Ναυτικού σκοτώθηκαν όταν το ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν συνετρίβη υπό άγνωστες συνθήκες, τα ξημερώματα της Πέμπτης, στη νήσο Κίναρο, στα δυτικά της Λέρου. Λίγο μετά τις 11, στην πλαγιά απόκρυμνης περιοχής της Κινάρου, σε απόσταση 40-50 μέτρων από την κορυφή όπου εντοπίστηκαν τα πρώτα συντρίμμια του ελικοπτέρου, βρέθηκαν οι σοροί των δύο εκ των τριών χειριστών και ταυτοποιήθηκαν πριν από λίγο. Πρόκειται για τους Κωνστανίνο Πανανά και Ελευθέριο Ευαγγέλου ενώ ο κυβερνήτης Αναστάσιος Τουλίτσης παραμένει αγνοούμενος.
O Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Γεώργιο Γιακουμάκη ΠΝ, μετέβη με ελικόπτερο στην περιοχή συντριβής του ελικοπτέρου του ΠΝ στη νήσο Κίναρο. Παρακολούθησαν την επιχείρηση που είναι σε εξέλιξη για τον εντοπισμό του τρίτου από τα μέλη του πληρώματος του ελικοπτέρου που κατέπεσε στην περιοχή. Ακολούθως επισκέφθηκαν τη Φ/Γ ΣΠΕΤΣΑΙ όπου ενημερώθηκαν για την όλη επιχείρηση και επέστρεψαν στην Αθήνα. Ειδική επιτροπή έχει συσταθεί μάλιστα για τη διερεύνηση των αιτιών του δυστυχήματος.
Το ελικόπτερο τύπου Agusta Bell 212ASW/EW, με το τριμελές πλήρωμα, μετείχε σε βραδινή άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού, στο πλαίσιο του σεναρίου άσκησης «Αστραπή 2/16». Στο ελικόπτερο επέβαιναν ο κυβερνήτης, υποπλοίαρχος Αναστάσιος Τουλίτσης, 36 ετών, ο συγκυβερνήτης, υποπλοίαρχος Κωνσταντίνος Πανανάς, 34 ετων και ο ναυτίλος, ανθυπασπιστής Ελευθέριος Ευαγγέλου, 36 ετών. Και οι τρεις ήταν παντρεμένοι και όλοι εκτός του Τουλίτση είχαν παιδιά. Ο Αναστάσιος Τουλίτσης ήταν πολύ έμπειρος χειριστής με περισσότερες από 1300 ώρες πτήσης στα συγκεκριμένα ελικόπτερα στο ενεργητικό του.

Το ελικόπτερο είχε απονηωθεί από την φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» στις 02:45 τα ξημερώματα της Πέμπτης, με αποστολή τον εντοπισμό στόχων επιφανείας στην περιοχή της Κινάρου, δυτικά της Λέρου. Το ίχνος του χάθηκε λίγο αργότερα.

Τουρκική ΝΟΤΑΜ

Στις 04:05 εκδόθηκε ελληνική ΝΟΤΑΜ για έρευνα και διάσωση στην περιοχή. Αμέσως μετά, κατά την συνήθη πρακτική της, η Αγκυρα εξέδωσε την δική της ΝΟΤΑΜ (Α0701/16), ζητώντας να αναφέρεται στις τουρκικές αρχές οποιοσδήποτε κινείται στην περιοχή. Η Κίναρος ανήκει σε μία συστάδα ακατοίκητων νησιών τα οποία η Τουρκία θεωρεί ότι δεν εμπίπτουν στην ελληνική κυριαρχία και κάθε φορά που τείθεται θέμα έρευνας και διάσωσης σε αυτά, εκδίδει σχετική ΝΟΤΑΜ. Με τη ΝΟΤΑΜ που εξέδωσαν το πρωί οι τουρκικές αρχές περιγράφουν ως παράνομη την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης που διεξάγουν οι ελληνικές αρχές στην περιοχή. Η Αθήνα απάντησε με νέα δική της ΝΟΤΑΜ με την οποία τονιζόταν ότι οι ελληνικές δυνάμεις επιχειρούν εντός των επιχειρησιακών ορίων έρευνας και διάσωσης της Ελλάδας.

Ερευνες στον βυθό

Στην περιοχή έσπευσαν πλοία της άσκησης, οργανικά ελικόπτερα πλοίων, ένα C-130 και ελικόπτερα Aegean Hawk και Agusta Bell του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς επίσης SUPER PUMA και Σικόρσκι της Πολεμικής Αεροπορίας, τα οποία μέσω θερμικής κάμερας εντόπισαν το πρώτο θερμικό ίχνος στις 04:40, σε βραχώδες σημείο της Κινάρου.

Στις 07:01 βρέθηκαν τα πρώτα συντρίμια πάνω σε βράχο της Κινάρου κι όπως φάινεται, το ελικόπτερο συνετρίβη στον βράχο και το κόκπιτ έπεσε στην θάλασσα. Στις έρευνες μετέχουν η 1η Μοίρα της ειδικής δύναμης της Πολεμικής Αεροπορίας (ΜΕΕΔ), τμήμα αλεξιπτωτιστών του Στρατού Ξηράς, τμήμα της ΕΜΑΚ και άνδρες των ΟΥΚ, οι οποίοι αναζητούν τα συντρίμια στον βυθό. Το βάθος στην περιοχή είναι μεταξυ 50 και 100 μέτρων και οι καιρικές συνθήκες δεν είναι ιδανικές, καθώς φυσούν δυνατοί δυτικοί άνεμοι.
Τις έρευνες συντονίζει ο υπαρχηγός του Στόλου υποναύαρχος Ιωάννης Κορακάκης, από την φρεγάτα "Σπέτσαι". Επί τόπου βρίσκονται επίσης οι φρεγάτες "Υδρα", "Ελλη", "Αδρίας", "Νικηφόρος Φωκάς" και η πυραυλάκατος "Γρηγορόπουλος".

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, δήλωσε ότι δεν υπήρχε καμία ενημέρωση από το ελικόπτερο πριν από την εξαφάνισή του απο τα ραντάρ ενώ πετούσε σε ύψος 390 ποδιών «Δεν ακούστηκε τίποτε» δήλωσε χαρακτηριστικά και διευκρίνισε ότι είναι συνεχής η παρακολούθηση των ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού από τα πλοία κατά την διάρκεια των ασκήσεων. Ο δε καιρός ήταν φυσιολογικός (νοτιοδυτικός άνεμος 5-6 μποφόρ ύψος κύματος 1,5 μέτρα) και τα ελικόπτερα αυτά έχουν εξαιρετικές δυνατότητες.

Την οδύνη του εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ενημερώθηκε από πολύ νωρίς το πρωί για το τραγικό δυστύχημα με το ελικόπτερο. Ο κ. Παυλόπουλος εξέφρασε την οδύνη του στον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο και στον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων, Ευάγγελο Αποστολάκη. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημερώνεται διαρκώς για την πορεία των ερευνών.

Συλλυπητήρια από Τσίπρα

Σε δήλωσή του, ο Αλέξης Τσίπρας εκφράζει την «βαθύτατη οδύνη του για το θανατηφόρο δυστύχημα που έπληξε σήμερα το Πολεμικό Ναυτικό μας»
«Είναι τραγικό να χάνονται ανθρώπινες ζωές και, μάλιστα, κατά την εκτέλεση του καθήκοντος που τους έχει αναθέσει η Πατρίδα. Ζήτησα από το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας να διερευνηθούν πλήρως  τα αίτια του δυστυχήματος.
Στις οικογένειες των πεσόντων αξιωματικών εκφράζω τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου, τόσο προσωπικά, όσο και εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης», επισημαίνει ο πρωθυπουργός.

Επιστρέφει ο Καμμένος

Ο υπουργός Αμυνας κ. Πάνος Καμμένος επιστρέφει εσπευσμένα στην Αθήνα από τις Βρυξέλλες, εξαιτίας του συμβάντος.  Ο κ. Καμμένος ακύρωσε όλο του το πρόγραμμα και μόλις ολοκληρωθεί το σκέλος που αφορά την Ελλάδα στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, θα πάρει τον δρόμο της επιστροφής.

«Όπως όλοι οι Έλληνες, αισθάνομαι βαθύτατη θλίψη, για την απώλεια του πληρώματος του ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού, που κατέπεσε σήμερα τα ξημερώματα στα νερά του Αιγαίου, εν ώρα καθήκοντος προς την Πατρίδα» δήλωσε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. «Σήμερα η Ελλάδα, οι Έλληνες, οι Ένοπλες Δυνάμεις, πενθούμε. Συγκλονισμένος, εκφράζω τα βαθιά μου συλλυπητήρια στις οικογένειές τους. Θα αποτελούν, πάντα, παράδειγμα και έμπνευση για όλους μας».
 Τα συλλυπητήριά του πρός το Πολεμικό Ναυτικό, τις οικογένειες και τους φίλους των θυμάτων, εξέφρασε ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα, Ντέιβιντ Πιρς, μέσω μηνύματος στο Twitter.


Sad news. Condolences to the Greek Navy, family and friends of the crew members https://t.co/REhcc2bJBX
— David D. Pearce (@daviddpearce) February 11, 2016

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου